Natúr szúnyogriasztó termékek az egész családnak!

Semmilyen érzés sem hasonlítható jobban a nyárhoz, amikor a kertben vagy a parkban összeülünk a családunkkal és barátainkkal grillezni, főleg a borongós téli hónapokat követően. A várva várt tavaszi és nyári összejövetelekhez azonban rendszerint csatlakoznak „hívatlan vendégek is”: a fülünk körül szúnyogok zümmögnek.

Ki ne ismerné az érzést: kimentek a természetbe a családdal, boldogan vennéd birtokodba a tájat, majd rajban támadnak rátok a szúnyogok. Zümmögnek a füledbe, majd megveszel tőlük, az egész testedet csípik. Menekülnél, de nincs hová. Ilyenkor pánik lesz úrrá az emberen, és véget érnek a szabadtéri programok.

Vagy nem! Támadj vissza natúr kozmetikumunkkal! El tudjuk képzelni, hogy miket tartalmazhatnak a bolti készítmények?

A legtöbb bolti termékre rá van írva, hogy fokozottan tűzveszélyes, bőrirritáló hatású lehet, gyerekektől elzárva tartandó, ártalmas a vizi élővilágra. Panaszok esetén tartsuk magunknál a termék edényét, címkéjét. A mi natúr szúnyogriasztónkon ilyen feliratokat nem fogsz találni. Vegyszermentesek, és gyermekek is használhatják!

natúr szünyögriasztó spray

A termék natúr, és illóolajokkal veszi fel a versenyt a szúnyogok ellen. Ezek a következők:

 • bio neem olaj baktérium és parazita ellenes, és rovarriasztó hatásáról híres. Kozmetika ipar a problémás bőrre használja: aknék, pikkelysömör, herpesz, szemölcsök.
 • menta illat : a natúr kozmetikumokban a menta illat erősen rovar űző hatással bír. Az emberek kellemesnek érzik, de a vérszívók nem!
 • geránium illóolaj : szintén egy hatásos illat, mert utálják a rovarok.
 • levendula olaj: erős jellegzetes szaga egy igazi vérszívóriasztó alapanyag. Gyulladáscsökkentő hatása pedig kifejezetten nyugtatja a csípésekkel teli bőrt.
 • citromfű olaj: szintén riasztja az ellenségeinket.

Ezzel a natúr kozmetikummal szoktam támadni ellenük. Sokat futok erdőben, vízparton, így sajnos elengedhetetlen kellékemmé vált a szúnyogriasztó. Használata előtt alaposan fel kell rázni, ha a spray verziót választottuk. Majd szépen a ruhámra fújva, az egész testemet bepermetezem. Ismételni 2-3 óránként kell, de ha sportolsz, és izzadsz akkor a művelet után közvetlenül.

Anna, a 4 éves kislány nagy rajongója a fújós natúr szúnyogriasztónknak:

az oviban amikor kirándulás volt én ezt kaptam a hátizsákba. Minden ovis társam szagolgatta, hogy jó illat van. Már parfümként is használom.

Azért parfümnek erős választás, de Anna imádja az illatát. Olyan vásárlói visszajelzésünk is jött, hogy a kutyákat fújták a termékkel séta előtt:

,, mivel natúr kozmetikumról van szó, én a kutyámat is befújom hiszen őt is csípik. ”

Ha valaki nem fújja a ruhájára, akkor a stiftes verzió is tökéletesen megállja a helyét, és azt még repülőn is tudjuk majd szállítani, hiszen nem folyadékról van szó.

Szúnyogcsípés

A tavaszi és nyári időszakban a kisgyermekek bőrtüneteinek legnagyobb részét a különböző rovarok csípései okozzák, melyek közül is a leggyakoribb a szúnyogcsípés.

A csípések jelentkezhetnek csoportosan vagy elszórtan, viszketnek és időnként hatalmasra felduzzadva, fájdalmasan csúfítják a gyermekek arcát, bőrét. A szúnyogcsípés utánozhatja a kullancs csípésekor ismert kokárda rajzolatot is, mely miatt számos édesanyában a Lyme kórtól való rettegés uralkodik el. A hazai szúnyogfajok csípésére adott reakció változatos megjelenést mutat, mely a szúnyog nyálában lévő fehérjéknek köszönhetően jelentkezik. 

A csípésre adott reakció lehet: 

A. Tipikus (normál) reakció:

A szúnyogcsípés után azonnal piros duzzanat és körülötte bőrpír jelentkezik, mely maximumát kb. 20 perc alatt éri el. A késői reakciónak köszönhetően a terület ezt követően megduzzad (max. 24-36 óráig), majd 7-10 nap alatt gyógyul. 

A szúnyogcsípés bőrtünetének megjelenése egy bonyolult immunológiai válaszreakció, mely 5 fázisból tevődik össze. Egy adott szúnyoggal történő (1) első találkozáskor nem jelentkezik tünet a csípés következtében. A (2) következő találkozás már késleltetett helyi bőrreakció megjelenésével jár, majd (3) további csípések azonnali tüneteket is eredményeznek. (4) További csípések elszenvedése a szervezet reakcióinak köszönhetően a késői tünetek „kioltódásával” járnak, de az azonnali tünetek (duzzanat, bőrpír) megmaradnak. (5) Végül azok az emberek, akik ismételten ki vannak téve ugyanazon fajta szúnyogok csípéseinek, végül elveszítik azonnali reakcióikat is. 

Az öt különböző szakasz mindegyikének időtartama különbözik attól függően, hogy a szúnyog-expozíció milyen intenzitással és időzítéssel jelentkezik. Ezek a tipikus reakciók ugyan rendkívül bosszantók, de nem veszélyesek. 

B. Kiterjedt helyi allergiás reakció:

A leggyakoribb típusai:

 • A kiterjedt helyi reakciók (ún. “Skeeter-szindróma”) 2-10 cm átmérőjűek, kifejezett viszketéssel és fájdalmas bőrpírral, duzzanattal járó bőrelváltozások. A bőr meleg tapintatú.  A tünetek a csípéstől számított néhány órán belül jelentkeznek, 8-12 órán keresztül fokozódhatnak és 3-10 nap alatt gyógyulnak meg. 
 • A bőrtünetek kiterjednek a száj körüli részekre, az arc vagy az egész végtag nagy részére. Különösen csecsemő vagy gyermek esetén jellemző. Kifejezett tünetek enyhe lázzal és rossz közérzettel is járhatnak.
 • A csípés okozta duzzanat olyan mértékű, hogy nehéz elkülöníteni a másodlagos bakteriális fertőzés által okozott bőrgyulladástól (cellulitis). Elkülönítésében fontos lehet, hogy a csípés okozta reakció órákon belül alakul ki, a másodlagos bakteriális fertőzések általában napokon belül kezdődnek. 
 • Néha utánozhatnak véraláfutásokat, akár vírusfertőzések vagy hematólógiai betegségek bőrtüneteit is. 

C. Egész szervezetre kiterjedő (szisztémás) allergiás reakció:

Nagyon ritka esetekben a szúnyogcsípés egész testre kiterjedő csalánkiütéseket, anafilaxiás reakciót vagy akár nyirokcsomó duzzanattal, máj-lép megnagyobbodással, lázzal, nekrotikus bőrtünetekkel járó tünetegyüttest is eredményezhet. 

Az allergiás reakcióra különösen fogékonyak a 

 • gyakori csípésnek kitett emberek
 • csecsemők és gyermekek, akiket már érte csípés, de még nem alakult ki a természetes immunitásuk
 • ismeretlen szúnyogfajjal való találkozást követően (pl. utazás során)
 • primer vagy szekunder immunhiányban szenvedő betegek (paradox módon emelkedett antitest szinttel rendelkeznek a szúnyog nyálában lévő fehérje antigénekre)

Szólj hozzá!