Natúr dezodor használata 1. rész

Hogy kerültek a natúr termékek az életünkbe?

2011-ben, mikor átállítottam a családot a természetes, natúr termékek használatára, legnehezebb feladatnak tűnt a tökéletes alumínium mentes dezodor megtalálása. Mindennel próbálkoztunk, nagy márkák natúr dezodorait használatuk, amit gyerekeknek is ajánlanak, de sajnos “büdik”voltunk mindegyiktől. Mígnem kifejlesztettem a cink-oxidos dezodor családunkat, és egy csapásra, eltűnt  a kellemetlen testszagunk.

De miért is fontos számunkra, hogy natúr dezodort használjunk?

Több veszélyes, akár daganat kialakulását elősegíthető anyagot is szervezetünkbe juttathatunk a dezodorunk által. Bizonyos összetevőkről még csak tudomásunk sem lehet, mert nem hozzák őket nyilvánosságra.

A szépség- és kozmetikai ipar termékei szinte kivétel nélkül tartalmaznak kisebb-nagyobb dózisban egészségre káros anyagokat. A modern korunknak köszönhetően, ezeket minden nap használjuk azért, hogy illatosak lehessünk, ne izzadjunk, tiszta legyen a kezünk, vagy szép csillogó, dús a hajunk.  A Time magazin a dezodorokban található egészségkárosító anyagokra hívta fel a figyelmet. Ezek azért kiemelten veszélyesek, mert megkerülik a szervezet káros anyagokat lebontó funkcióit. Míg a táplálkozás során bejuttatott anyagokat az emésztőrendszer és a máj lebontja, a bőrre kent vegyületek bizonyos része szinte ellenőrizetlenül juthat be a vérkeringésbe – nyilatkozta a lapnak Heather Patisaul, az Észak-Karolinai Egyetem professzora.
A szakember évek óta vizsgálja a környezetünkben található endokrin diszruptorokat, amelyek a szervezetünk hormonháztartásában idézhetnek elő változást. Mint mondta, a piacon lévő dezodorok jelentős része tartalmaz ilyen, véráramba kerülő anyagokat. Ezeket felszívják és eltárolják a hónalj környékén található zsírsejtek, és reakcióba léphetnek a szomszédos hormonreceptorokkal. Az alább felsorolt öt anyag kimondottan káros lehet a szervezet számára.

Legfontosabb összetevők,a melyeket kerülj!

Alumínium

Az izzadásgátló hatásért bizonyos alumíniumsók a felelősek, melyek összehúzzák a pólusokat, viszont egy idő után bőrirritáló hatást válthat ki, és nagyobb mennyiségben felhalmozódhat a mell szöveteiben. Bár bizonyítható kapcsolatot a dezodorok alumíniumtartalma és a mellrák között sem tudtak felállítani, ezen daganattípus 50 százalékban a hónalj környékéről indul ki. Nagyobb arányban juthat a szervezetbe ez az anyag azoknál, akik rendszeresen borotválják a hónaljukat.

Parabének

Lassan egy évszázada használ parabéneket a legtöbb kozmetikai és gyógyszergyártó cég, de alkalmazzák többek között textilek, bőr- és cipőápoló krémek tartósítására is. Kutatások igazolták, hogy bizonyos parabének befolyásolják a hormonok termelését, a mell környékére ráadásul különösen problémás lehet rendszeresen ilyen anyagokat juttatni. Férfiak és nők esetében is daganatért felelős sejtek elburjánzásához, mellrák kialakulásához vezethet a professzor szerint.

Ftalátok

Ez a vegyület segít a dezodor tartalmát a hónaljon tartani, de többek között ez adja a PVC rugalmasságát is. A ftalátok a szervezet tesztoszteron-termelésébe nyúlhat bele, amely kisebb mértékben ugyan, de a nőknél is termelődik, így mindkét nem érintett. Bizonyos tanulmányok azt is megállapították, hogy a gyermekeknél, akiknek a szervezete gyakrabban találkozott ezzel a vegyülettel, alacsonyabb IQ-szintet mértek és nőtt azasztmakialakulásának esélye is.

Triklozán

Tusfürdőben, dezodorban, szájvízben, fogkrémben található, valamint nyilvános mosdó szappanja-iban. Kísérletek során már igazolták, hogy a triklozán  zavarja a hormonális működést, allergiás reakciókat vált ki, sőt a máj rákosodását is okozhatja. Az EU-s szabályozással szinkronban ezért Magyarországon is fel kell tüntetni a kozmetikumokon, ha tartalmazza ezt az adalékot.

Illatanyag

A dezodor kellemes illatát a benne lévő parfümöknek köszönheti, melyek pontos összetétele titkos, kereskedelmi jogok védettségét élvezi. Ez viszont azt jelenti, hogy fogalmunk sincs, milyen allergiás vagy bőrirritáló tüneteket válthatnak ki belőlünk. Bizonyos embereknél már ezeknek az illatosított termékeknek a megszagolása is allergiás reakciókat okoz.

Szólj hozzá!