A dezodorok káros hatásai

Feltehetek kettő egyszerű kérdést?

1. Fontos az egészséged számodra?

2. Megmutatod milyen dezodort használsz?

A mai rohanó és modern világban az emberi test és szervezet nagyon sok káros hatásnak van kitéve kezdve akár a szennyezett a levegőtől egészen a mesterséges ételekig. Nem is gondolnánk, hogy a bőrünkkel nap, mint nap érintkező dezodorok is ebbe a veszélyes kategóriába tartozhatnak.

Ma már a reklámoknak köszönhetően el sem tudjuk képzelni, hogy ne használjunk minden nap mesterséges úton előállított izzadás gátló termékeket. Az ókorban élő elődeinknek még nem volt ilyenre gondjuk, hiszen a testszag ellen kifejlesztettek egy fűszerekből és citrusolajakból álló speciális keveréket.

De mi is okozza valójában ezt a kellemetlen szagot és hogyan működik az izzadtsággátló?

Az izzadtság a testhőmérséklet természetes szabályozásának eszköze. Idegesség, izgalom vagy intenzív mozgás alkalmával a testünk hőmérséklete megemelkedik, izzadság termelődik, amely megvéd minket a túlhevüléstől. Nevezhetjük úgy, hogy testünk elpárologtatja a feleslegesen termelődött hőt.
A izzadtság gátló dezodorok megbénítják a verejtékmirigyek működését, valamint elzárják a pórusokat, így a felesleges nedv nem tud távozni a testből. Bár a kellemetlen szagot nem lehet érezni, azonban a bőrünk savassá válik és baktériumot kezd termelni. A méreganyagok nem tudnak kijutni a szervezetből és előfordulhat gyulladás vagy bőrirritáció.

Milyen káros anyagokat tartalmazhat egy izzadás gátló készítmény?
Az izzadás gátló készítmények többek között olyan, a szervezetre veszélyes tartósító-és emulgeáló vegyületeket tartalmaznak, mint a triklozán, formaldehid, PPG-származékok, különböző szintetikus illatanyagok alkohollal keverve, ftalátok, parabének, valamint az összetevők közül a legkárosabbak az alumínium-sók.

Ha egy dezodor csomagolásán átolvassuk az alapanyagokat és felfedezzük a fent említett összetevőket, akkor érdemes az ilyen fajta termék használatát mellőzni, hiszen ezen anyagok nagy mennyiségű használata esetén igen komoly betegségek alakulhatnak ki, vagy gyakori használat során hányást, fejfájást, émelygést, bélrendszeri problémákat és központi idegrendszeri depressziót is okozhatnak.

Mi a megoldás?
Az izzadás ellen leginkább az alábbi módszerek együttes alkalmazásával érhetünk el sikereket:

Csak mértékkel!

Kevesen tudják, hogy egyes élelmiszerek is fokozhatják vagy akár ki is válthatják az izzadást, mint a kávé, alkohol, fekete tea, cigaretta, zsíros, nehéz ételek, vagy az erős fűszerek. Sőt, a túlzott tejtermékfogyasztás kellemetlen lábszag kialakulásához vezethet. Óvatosan a fokhagymával is, mert bár rendkívül egészséges, baktériumölő hatású, de rendszeres fogyasztás esetén bőrünkön érezhetővé válik.

Fogyasszunk zsálya vagy levendula teát!
Napi két csésze zsályatea javasolt, ez a tea az éjszakai izzadás legjobb ellenszere! Idegi eredetű izzadás esetén az ülőfürdő is hatékony segítség.
Elkészítése: két marék zsályalevelet fél napra hidegvízbe áztatunk, majd felforraljuk, és a fürdővízhez öntjük.
A levendulatea fogyasztása is sokat segít, sőt külsőleg is használható, kellemes illata mellett pórusösszehúzó hatása van. Nyugtató hatása is közismert, illóolajként is kapható.

Rendszeres tisztálkodás!
Levendula vagy zsálya tartalmú bioszappant használjunk, de akár készíthetünk is magunknak! Az üzletekben kapható bioszappanból nagyjából egy óra alatt elkészíthető saját szappanunk, melybe tehetünk levendulaolajat, vagy apróra zúzott növényi darabokat. A hónalj szőrzet eltávolítása sokat segít hónaljizzadás esetén, mivel kevesebb baktérium tud megélni. Férfiaknak is javasolt!

Mozogjunk!
A stressz által kiváltott izzadás esetén kiváló módszer a rendszeres mozgás, a meditáció, relaxáció. Heti egy alkalommal érdemes jógázni, de a masszázs is jó stresszoldó.

Figyeljük a ruházatra!
A természetes anyagokból készült szellős ruházat is sokat számít, válasszunk szellős cipőt lehetőleg bőrből vagy vászonból és kerüljük a műszálas zoknik használatát.

Natúr dezodorok

A természetes alapanyagú natúr dezodorok gyengédek a bőrhöz, amellett hatékonyan semlegesítik a nem kívánt testszagot, miközben engedik a testet verejtékezni. Próbáld ki, nem fogsz csalódni! Megbízható védelmet és hidratáltságot nyújt, alumíniumsó és vegyszerek nélkül!

Felhasznált irodalom: egeszsegvilag.hu