Arcápolás felsőfokon – hidratálj

Mond csak, szeretnél olyan témáról olvasni, ami minden hölgyet érint?

Ha igen, akkor Neked írtam ezt a cikket. Mivel mi anyák, csajok, nagymamák.. sokszor szaladunk, nem tudunk elég időt fordítani magunkra, csak akkor vesszük észre, hogy nem tettünk eleget a külső és belső hidratálásért, ha érezzük, valami nem működik jól bennünk, ami kihat a külsőnkre is.

Hidratáljunk.. De Te például tudod mi is az? A kellő vízfogyasztáson kívül a bőrünk fiatalon tartása érdekében elengedhetetlen a külső és belső hidratálás. Éppen ezért a piacon rengeteg kozmetikai termék jelenik meg, hogy biztosítsák bőrünknek a szükséges védelmet, de érdemes körültekintéssel választanunk ezen termékek közül. Ebben a leírásban, inkább utat mutatunk bőröd típusához, mit és hogyan használj, különböző bőrtípusokra.

Végiggondoltad már azt, hogy a bőr 1.5-2 négyzetméterével a test legnagyobb szerve, mely egész sor funkció mellett a szervezet vízháztartását is szabályozza? A bőr hidratáltsági foka azt mutatja, hogy mennyi vizet tárolnak a bőr szövetei.

Amikor a bőr hidratálásáról beszélünk, passzív, közvetlen és aktív hidratálásról beszélhetünk.

Passzív hidratálásnál a vízvesztés megakadályozásáról van szó; a hámra egy olyan láthatatlan filmréteg kerül, amely tömörítő hatása révén megakadályozza a hám vízvesztését, ugyanakkor a porózus olajvegyület lehetővé teszi a bőr légzését.

Közvetlen hidratálás a bőrbe bevitt különböző anyagok segítségével történik, melyek visszatartják a vizet a hámban. Ezek az anyagok egészséges bőrben nagy mennyiségben megtalálhatók (glicerin, fehérjék, karbamid, nátriumsó).

Aktív hidratálás a hámon belüli vízmegkötés módosítását jelenti. A hialuronsav, mukopoliszacharidok stb. feldúsítják a bőr nedvességét, elősegítik a vízmegkötést a szövetekben.

A kozmetikai csúcstermékek

mindhárom módon hatnak:

A bőr gátként viselkedik a felszínére kerülő anyagokkal szemben. A bőrfelszínen található úgynevezett barrier (védőgát) egyrészt megakadályozza a víz kijutását a bőrből – hiszen másképp kiszáradnánk – ugyanakkor gátolja a bőrbe kerülő anyagok felszívódását, ezáltal védi a szervezet belső állandóságát.

Mivel a bőrfelszíni védőgát zsíros természetű, a zsírok és olajok – azaz az ún. bőrrokon anyagok – át tudnak rajta hatolni. Ha azonban vizet szeretnénk bejuttatni, cselhez kell folyamodnunk: a vizes természetű hatóanyagokat zsíros vívőanyagokba kell “csomagolnunk”,

hogy a védőgát átengedje.

Optimális esetben a bőrünk jól hidratált állapotban selymes, rugalmas, enyhén savas kémhatású felszínnel rendelkezik, így védelmet nyújt bakteriális fertőzésekkel szemben.

Amennyiben nincs megfelelően hidratálva bőrünk, akkor az allergiás megbetegedéseknek esélye növekedhet. Az idő múlásával a vízhiányosság hatással van az ráncok kialakulására is.

A különböző bőrproblémák közt a legszerencsésebbek a normál típusú bőrrel rendelkezők, a többi problémásabb bőrtípusokat különböző csoportokra bonthatjuk.

A száraz bőrűek most jól figyeljenek:

Ha azt tapasztalod, hogy bőröd feszül, húzódik, kipirosodik, viszket és tapintása durva, érdes felületű. Akkor bőröd javulása

érdekében kerüld a napsugárzást, az alkoholtartalmú készítményeket, zsíros krémeket. Használj E-vitaminban gazdag, avokádóolaj-t, hialuronsav- t tartalmazó terméket, melyek tápláló, feltöltő hatással lesznek száraz bőrödre. 

Ha zsíros arcbőrrel rendelkezel, akkor:

Ez az állapot megfelelően kezelhető, ha okosan használod a kozmetikai készítményeket. Mivel a zsíros bőr természetes hidratáló anyagokat termel, így szerencsés, avagy sem, aki ebbe a típusba tartozik, ugyanis lassabban öregszik ez a fajta bőr. Sajnos olykor fénylő, tág pórusú, gyakori pattanásos felület néz vissza ránk a tükörbe. Zsíros bőrűeknek kerülendő az alkoholos, olajos alapú hidratálók, zsíros, fűszeres ételek, magvak, és persze a mozgás szegény életmód. Ezek mind-mind befolyásolják kinézetünket. Ajánlott ezzel szembe a teafa, grapefruit alapú illóolajok. Zsíros bőrre ajánljuk pl. Holt tengeri iszapos szappanunkat

Tévesen hiszed..

azt, hogy a zsíros arcbőrnek nincs szüksége megfelelő ápolásra,

hiszen ha nem teszünk ellene, vagy éppen kiszárítjuk a felületet,

akkor a probléma ismét fennáll, vagy tovább rosszabbodik.

Érdemes heti egyszer- kétszer

beiktatni arcradírozást,

illetve maszkot, ha tehetjük. Könnyű vizes alapú,

krémet vagy géleket kell

elsősorban alkalmaznunk.

Vegyes arctípusú bőrrel rendelkezőknek a következőket ajánljuk:

Ezen fajta emberek kéttípusú bőrrel rendelkeznek, zsíros illetve száraz. A T-vonalban találkozhatunk a zsírosabb területtel, az arc többi része inkább száraz hatást kelt. A fent említett módokon eljárhatunk a megfelelő védelemért.

Ebben az esetben is van, amit jobb, ha elkerülünk, mint például, az illatanyagokat, növényi kivonatok bizonyos részét, lanolint tartalmazó készítményeket, szappanozás, jegelés, gőzölési módokat.  Viszont nagyon is ajánlott bőrnyugtató krémeket, ami tartalmazhat, shea vajat, mandula olajat, rózsavizet, E-vitamint, jojobaolajat.

Következő

lépésként,

ha már

megtaláltad

a bőrtípusodnak

megfelelő

kategóriát,

jöhetnek

a natúr

termékek.

A reggeli arctisztítás ugyanolyan fontos, mint az esti kezelés.

Tisztítás

Maga a tisztítási folyamat célja, hogy eltávolítsuk a sok koszt, napi szennyezettséget a bőrünkről. Elsősorban ezt este érdemes tennünk, de ha úgy látjuk, akkor reggel is. Érdemes ehhez a folyamathoz egy megfelelő, hatékony arctisztítót használnunk, ami nem tartalmaz alkoholt és a felesleges faggyút eltávolítja az arcról.

Hidratálás

A száraz bőrűeknek ajánlott a testesebb krémek vagy Argán olaj, míg a zsírosabb bőrűeknek a gél állagú, könnyed készítmények. A legtöbb bőrtípusnak szüksége van a hidratáló szerekre, csak próbáljunk meg olyan krémet választani, amely a bőrünk egészséges létezéséhez szükséges anyagokat tartalmaz.

A legújabb innováció a bőrápolásban a VIRÁGVÍZ ZSELÉ.

Hialuronsav tartalma képes nagy mennyiségű vizet magához vonzani és megtartani, ezáltal többek között teltséget  és rugalmasságot kölcsönöz a bőrnek.

Teljesen zselé állagú, mégis olyan mintha krémet kennél arcodra, és egy pillanat alatt be is szívódik a bőrödbe. Többek között olyan pozitív jellemzői vannak a zselének, mint például az, hogy rengeteg vizet juttat a bőröd mélyebb rétegeibe. Vizes alapú növényi kivonatokból tevődik össze, zsiradékot egyáltalán nem tartalmaz, 85%-ban vizes alapú alapanyagokból áll össze.

Használata elsősorban arcra, dekoltázsra javallott, mivel a vizes alapú összetevőknek köszönhetően HIDRATÁLÁSRA kiválóan alkalmas. Nyáron bőrpír nyugtatására is tökéletes módszer.

Sima és élettel teli eredményt kölcsönöz használat után. Rendkívül üde, puha érzet nem marad el az egyszer biztos.