Mire jó makadámia olaj?

Sok jót hallani a makadámia olaj jótékony hatásairól. Segítünk neked! Ismerd meg a történetét a fától, egészen a hajadra, bőrödre használt olajig!

A makadámia fák

Őshonosak a távoli Ausztráliában és Madagaszkár szigetén. Jelen vannak még mesterséges keretek között Hawaiin és Indonéziában is. Ezek a fák magasra – 20 méteresre – nőnek, és akár 100 évig is képesek termést hozni. A termésük a csodálatos makadámdió, más néven ausztrál mogyoró, vagy queenslandi dió.

A világ makadámdiójának kétharmad része Ausztráliából származik. Magyarországon nem túl ismert, pedig a világ legfinomabb diójaként tartják számon. 7 féle makadámdió faj létezik, de ebből csak kettő faj ehető.

A fogyókúrád legjobb hozzávalója

Bizony! Ez a kis apró termés – pontosan 4 cm átmérőjű kis csoda – tele van telítetlen zsírsavakkal. Ami nem elhanyagolható, hogy az ára sem túl magas. Nagyon fontos, hogy egészséges mértékkel fogyaszd, mert magas a kalória tartalma. Még így is sokkal jobb, ha ezt választod a csokik helyett, de ha okosan használd, akkor csodákat tehetsz! A telítetlen zsírsavak segítik a fogyásodat, szabályozzák a zsírégetést, nem fog rádtörni az a bizonyos farkas éhség. Tartalmaz fehérjét, azaz proteint, mint tudjuk ez az izmok optimális felépítéséért felelőst. Ezt tudják, akik rendszeresen edzőterembe járnak. Sokan fogyasztják az étrendjük mellé. A makadámdió fogyasztása az egészséges idegrendszerhez is hozzájárul.

Vitamintartalma nagyon magas. Található benne A, B, E vitamin, Vas, Koszfolsav, Cink, Tiamin, Réz, Kalcium, Szelén, aminosavak, csak hogy egy párat említsünk a teljesség igénye nélkül. Magas roststartalma segíti az emésztést, flavonaid tartalma miatt gátolja a sejtkárosodást. Csökkenti a koleszterin szintedet, védi a szívedet, és az artériáidat.

A csodálatos makadámia olaj

A makadámdióból kerül kivonásra. Egészen pontosan hidegen sajtolással, a magjából. Az ebből nyert olaj színe aranysárga. A fent említett jótékony tulajdonságok az olajban is fellelhetőek, ezért a kozmetika ipar nagyon szereti. Meg is értjük hiszen érzékeny bőrűek is használhatják, sőt kisbabák is! Ezek alapján bátran kijelenthetjük, hogy a makadámia olaj minden bőrtípusra használható! Ha az arcodra szeretnéd felvinni, akkor elárulok egy titkot enyhén nedves bőrre tedd. Virágvíz cikkünk segít eligazodni a virágvizek világában.

Ismert még arról, hogy a sérült bőrfelületek, hámregétek megmentője. Ebből kifolyólag, a kismamák előszeretettel alkalmazzák a striák kezelésére. Azért alkalmas kiválóan a sérült bőr alkalmazására, mert optimalizálja a bőr hidrolipid rétegének működését, így segíti a sejtek regenerálódását.

Makadámia olaj a hajadra

Kend a hajadra! Óvja, építi, táplálja a hajadat. Az olajoknál vigyázni kell, hogy pici mennyiséget oszlass el a hajszálaidon. Ez a készítmény dússá, selymessé varázsolja a hajkoronádat, és gyorsabban fog nőni tőle. A rakoncátlan kócokat könnyen kifésülhetővé teszi.

Készíts belőle hajpakolást! Mézbe keverj két evőkanál makadámia olajat, adj hozzá pépesített aloe vera gélt, és egy kis levendula virágvizet. Az így kapott masszát kend fel a hajadra tövektől a végekig. Hagyd hatni 40 percet. Ha szükséges csavard be a hajadat törölközőbe. Miután letelt az idő, moss hajat a szokott módon.

Nagyon szeretem ezt a hajpakolást. Évca tanította nekem, két hetente használom is! A hajam nagyon szép, pedig festve van! Mindenkinek ajánlom. Tipp : Arra vigyázzatok, hogy ne kenjetek a használat után már külön olajat a hajvégeitekre, mert zsíros lesz a hajad.

Vannak akik még főzéshez is makadámia olajat használnak. Miért ne tennék? Az olajnak édes vajas- diós íze van. Feldobja a salátákat, leveseket, bármilyen ételt. Természetesen allergén, így ne fogyasszuk, ha a diófélék az ellenségeink.

Szólj hozzá!