Káros anyagok a kozmetikumokban

Elrettentenek az interneten bolyongó cikkek? Mindig csak beszélünk róla, hogy nagyon sok termék kémiai anyagokat tartalmaz, amelyek nem jó hatással vannak bőrünkre. És persze sokan értetlenkedve állnak a stand előtt, hogy is van ez? Összefoglaltuk azon anyagokat, melyeket jobb, ha elkerülsz!

A tartósításra, az illat- és színfokozásra használt anyagokra sokan lehetnek allergiások. A legtöbb terméket kémiai úton állítják elő, és szinte mindegyik tartalmaz valamilyen konzerválószert, festék- és emulgeáló anyagot. Ezek az anyagok úgy vannak kialakítva, hogy a bőrön keresztül gyorsan felszívódjanak és könnyen a véráramlatba jussanak. Csakhogy éppen ebben rejlik a veszély is, mivel így könnyen szét tudnak terjedni a szervezetben, létfontosságú szervekbe is bejutnak, illetve azokban felhalmozódva, akár súlyosabb problémát is okoznak.

KERÜLENDŐ ANYAGOK LISTÁJA

 

Alkohol

Tisztítószerekhez, oldószerekhez és emulgeátorokhoz használt színtelen vagy kristályos alkohol. Mivel puhává teszik a bőrt, testápolók és más hidratáló bőrápoló termékek alkotórészeként is használatos. A DEA nitrátokkal együtt feldolgozva, rákkeltő anyagokat szabadít fel. Egyes kutatások már az említett reakciós folyamat nélkül is a rákkal hozzák összefüggésbe. Mindemellett izgatja a bőrt és a nyálkahártyát Diethanolamin (DEA): Abban az esetben, ha a DEA nitrátokkal együtt kerül feldolgozásra, egymással reakcióba lépve rákkeltő anyag keletkezik. Bár korábbi tanulmányokban a DEA-t nem sorolták a rákkeltő anyagok közé, napjainkban egyre több kutató vélekedik úgy, hogy a DEA nitrátokkal való egyesül nélkül is rákot okozhat. Bőr- és nyálkahártya izgató hatását is meg kell említeni.

Parabének

A parabének tartósítószerek, melyek igencsak veszélyesek lehetnek, mivel a bőrön

keresztül felszívódva a hormonrendszer működésébe is beavatkozhatnak.

A parabént leggyakrabban metilparabén E218, etilparabén E214, propilparabén,

butilparabén néven találhatod meg a csomagoláson.

Fény hatására gyorsíthatják az öregedést, és ez elég nagy probléma,

mivel sok naptejben is megtalálhatóak. 

Kőolaj származékok

Az iparban, kenőolajként alkalmazzák. A paraffin liquidium egy nyersolaj származéka. A bőr felszínén finom, filmszerű réteget képez, mely akadályozza a bőrlégzést. Az olaj, a bőr által termelt anyagok, valamint az oxigén elől zárja el az utat. Krémekben, testápolókban, alapozókban vannak. Eltömítik a pórusokat, akadályozzák a bőr méregtelenítését, erősítik a gyulladásra való hajlamot. Például: Mineral Oil, Paraffin Wax, Liquidum Paraffinum, Petrolatum, Microcristallina Wax.

hialuronsavas arckrém

Alumínium származékok
Főként dezodorokban találhatók. Az izzadást teljesen nem tudják meggátolni, ám gyulladást és allergiát válthatnak ki. Az alumíniumsók beszűkítik a verejtékcsatornát, gyulladást, allergiát válthatnak ki. Szoros összefüggésbe hozható az alumínium a mellrák és az Alzheimer-kór kialakulásával. Például: Ammonium alum, Aluminium Fluoride, Aluminium Silicate.

Kémiai fényvédőszerek

Találhatók napozószerekben, testápolókban, tusfürdőkben. Bár önmagukban nem károsak, de UV-sugárzás hatására rákkeltő vegyületekké válhatnak. Például: Benzophenone, Oxybenzone, Octyl-Methoxycinnamate.

Tartósítószerek

Megakadályozzák a krém romlását. A szintetikus baktériumölők és avasodásgátlók gyakran megterhelik, izgatják a bőrt és allergiát okozhatnak. Viszont ez az egyik legproblémásabb vegyületcsoport. A tartósítószerként használt két legveszélyesebb anyag az egészségünkre a triklozán és a parabén.

Ugye

most

már

látod

milyen

problémákat

okozhat

szervezetedben,

ha nem

figyelsz

oda

milyen

termékeket

választasz

magad

és

családod

bőrének

ápolására?

Habképzők

Hab- és tusfürdők, babafürdetők, intim mosakodók, samponok, hajbalzsamok összetevői. Meglepő módon a mosóporok és a samponok mosóaktív anyaga ugyanaz a zsíroldó tenzid, vagyis egy szulfát vagy foszfát származék. Ezek megtalálhatók ipari zsíroldókban, mosogatószerekben és vécétisztitókban is. A bőrre és az egészségre nézve a négy legveszélyesebb anyag: Sodium Lauryl Sulfate (vagy Sodium Dodecyl Sulfate), Sodium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate.
Sodium Lauryl Sulfate (nátrium lauryl szulfát)
Autómosószerekben, garázspadló tisztítókban és motor zsíroldókban – valamint a személyi higiénés termékek 90%- ában használják, mint habképző anyagot. Az SLS-nek és ALS-nek kitett állatokon tapasztaltak szemkárosodást, központi idegrendszer károsodást, depressziót, nehézlégzést, hasmenést, komoly bőrirritációt és még halált is. Gyorsan felszívódhat a szembe, az agyvelőbe, a szívbe, és a májba, és ott elraktározódhat, ami hosszú távú károsodáshoz vezethet. Késleltetheti a gyógyulási folyamatot, felnőtteknél szürke hályogot okozhat. A gyerekeknél megakadályozza a szem normális fejlődését, mert a fehérjéket a vegyszer feloldja. Az SLS és ALS károsíthatja a bőr immunrendszerét is azáltal, hogy elkülöníti a rétegeket, és gyulladást okoz. Gyakorta leplezik részben természetes kozmetikumokban azzal a magyarázattal, hogy “kókuszdióból származik”.

Sodium Laureth Sulfate (nátrium laureth szulfát)
A Sodium Laureth Sulfate, a Sodium Lauryl Sulfate alkoholos változata, csak kevésbé irritáló. Komoly kiszáradást okozhat. Samponnal, vagy tisztítószerekben található anyagokkal reakcióba lépve, mindkét anyag rákkeltő nitrátok és dioxidok keletkezéséhez járul hozzá.

viszkető bőr

Emulgeátorok...

A krém víz és olaj keveréke. Mivel e kettő taszítja egymást, kell hozzá némi „ragasztó“, ez az emulgeátor. Az emulgeátor tehát a víz és az olaj tartós keverékét stabilizálja és emulziót képez. A legveszélyesebb kozmetikai emulgeátor a Triethanol amine (TEA) es ennek származékai. Például: TEA-C12-C15 Alkyl Sulfate, TEA-Cocoate, TEA-Hydrolyzed Protein. TEA-Lactate. PEG (polietilénqlükol)/ PEG-származékok.

A PEG (polietilén-glikol) emulgeátorok csoportja ugyancsak gyakori összetevője egyes kozmetikumoknak (tusfürdők, fürdősók, kenőcsök stb.). Amellett, hogy ezek az anyagok potenciálisan rákkeltőek, csökkenthetik a bőr természetes nedvességtartalmát, gyorsítva ezzel az öregedést. Ráadásul könnyen átjárhatóvá teszik a bőrt, megkönnyítve az egyéb káros anyagok bejutását. A PEG-ek és származékai a bőrt áteresztővé és egyben sérülékennyé is teszik a káros anyagokkal szemben. Sérült hámréteg esetén (viszkető vörös foltok, neurodermitisz) kerülni kell a magasabb PEG koncentrációjú (PEG-10 M, PEG-14 M, PEG- 32, PEG-4, PEG-6 Stearate, PEG-7, PEG-8 Esters) kozmetikai készítményeket. Idegen anyagokat vihetnek be a bőrbe (csúsztató hatás).

Propylenglykol (propilénglükol)
Az ásványi olaj alapú kozmetikai termékekben lelhető fel a propilénlgükol. Ezen kívül fék- és hidraulikafolyadékokban található meg, valamint fagyásgátló szerekben. A bőr- és hajápoló termékekben, hidratáló hatása miatt alkalmazzák. A propilénglükol úgy segít megőrizni a bőr nedvesség tartalmát, hogy eltömíti a bőr pórusait megakadályozva ezzel a nedvesség vagy a víz eltávozását. Ez az anyag erősen irritálja a bőrt, és használatával májelégtelenség és vesekárosodás léphet fel.

Jelentkezz be/regisztrálj, hogy feliratkozhass várólistára.