Káros anyagok a kozmetikumokban

Elrettentenek az interneten bolyongó cikkek? Mindig csak beszélünk róla, hogy nagyon sok termék kémiai anyagokat tartalmaz, amelyek nem jó hatással vannak bőrünkre. És persze sokan értetlenkedve állnak a stand előtt, hogy is van ez? Összefoglaltuk azon anyagokat, melyeket jobb, ha elkerülsz!

A tartósításra, az illat- és színfokozásra használt anyagokra sokan lehetnek allergiások. A legtöbb terméket kémiai úton állítják elő, és szinte mindegyik tartalmaz valamilyen konzerválószert, festék- és emulgeáló anyagot. Ezek az anyagok úgy vannak kialakítva, hogy a bőrön keresztül gyorsan felszívódjanak és könnyen a véráramlatba jussanak. Csakhogy éppen ebben rejlik a veszély is, mivel így könnyen szét tudnak terjedni a szervezetben, létfontosságú szervekbe is bejutnak, illetve azokban felhalmozódva, akár súlyosabb problémát is okoznak.

KERÜLENDŐ ANYAGOK LISTÁJA

Alkohol

Tisztítószerekhez, oldószerekhez és emulgeátorokhoz használt színtelen vagy kristályos alkohol. Mivel puhává teszik a bőrt, testápolók és más hidratáló bőrápoló termékek alkotórészeként is használatos. A DEA nitrátokkal együtt feldolgozva, rákkeltő anyagokat szabadít fel. Egyes kutatások már az említett reakciós folyamat nélkül is a rákkal hozzák összefüggésbe. Mindemellett izgatja a bőrt és a nyálkahártyát Diethanolamin (DEA): Abban az esetben, ha a DEA nitrátokkal együtt kerül feldolgozásra, egymással reakcióba lépve rákkeltő anyag keletkezik. Bár korábbi tanulmányokban a DEA-t nem sorolták a rákkeltő anyagok közé, napjainkban egyre több kutató vélekedik úgy, hogy a DEA nitrátokkal való egyesül nélkül is rákot okozhat. Bőr- és nyálkahártya izgató hatását is meg kell említeni.

Parabének

A parabének tartósítószerek, melyek igencsak veszélyesek lehetnek, mivel a bőrön

keresztül felszívódva a hormonrendszer működésébe is beavatkozhatnak.

A parabént leggyakrabban metilparabén E218, etilparabén E214, propilparabén,

butilparabén néven találhatod meg a csomagoláson.

Fény hatására gyorsíthatják az öregedést, és ez elég nagy probléma,

mivel sok naptejben is megtalálhatóak.

Kőolaj származék

Az iparban, kenőolajként alkalmazzák. A paraffin liquidium egy nyersolaj származéka. A bőr felszínén finom, filmszerű réteget képez, mely akadályozza a bőrlégzést. Az olaj, a bőr által termelt anyagok, valamint az oxigén elől zárja el az utat. Krémekben, testápolókban, alapozókban vannak. Eltömítik a pórusokat, akadályozzák a bőr méregtelenítését, erősítik a gyulladásra való hajlamot. Például: Mineral Oil, Paraffin Wax, Liquidum Paraffinum, Petrolatum, Microcristallina Wax.

Alumínium származékok
Főként dezodorokban találhatók. Az izzadást teljesen nem tudják meggátolni, ám gyulladást és allergiát válthatnak ki. Az alumíniumsók beszűkítik a verejtékcsatornát, gyulladást, allergiát válthatnak ki. Szoros összefüggésbe hozható az alumínium a mellrák és az Alzheimer-kór kialakulásával. Például: Ammonium alum, Aluminium Fluoride, Aluminium Silicate.

Kémiai fényvédőszerek

Találhatók napozószerekben, testápolókban, tusfürdőkben. Bár önmagukban nem károsak, de UV-sugárzás hatására rákkeltő vegyületekké válhatnak. Például: Benzophenone, Oxybenzone, Octyl-Methoxycinnamate.

Tartósítószerek

Megakadályozzák a krém romlását. A szintetikus baktériumölők és avasodásgátlók gyakran megterhelik, izgatják a bőrt és allergiát okozhatnak. Viszont ez az egyik legproblémásabb vegyületcsoport. A tartósítószerként használt két legveszélyesebb anyag az egészségünkre a triklozán és a parabén.

Ugye

most

már

látod

milyen

problémákat

okozhat

szervezetedben,

ha nem

figyelsz

oda

milyen

termékeket

választasz

magad

és

családod

bőrének

ápolására?

Habképzők

Hab- és tusfürdők, babafürdetők, intim mosakodók, samponok, hajbalzsamok összetevői. Meglepő módon a mosóporok és a samponok mosóaktív anyaga ugyanaz a zsíroldó tenzid, vagyis egy szulfát vagy foszfát származék. Ezek megtalálhatók ipari zsíroldókban, mosogatószerekben és vécétisztitókban is. A bőrre és az egészségre nézve a négy legveszélyesebb anyag: Sodium Lauryl Sulfate (vagy Sodium Dodecyl Sulfate), Sodium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate.
Sodium Lauryl Sulfate (nátrium lauryl szulfát)
Autómosószerekben, garázspadló tisztítókban és motor zsíroldókban – valamint a személyi higiénés termékek 90%- ában használják, mint habképző anyagot. Az SLS-nek és ALS-nek kitett állatokon tapasztaltak szemkárosodást, központi idegrendszer károsodást, depressziót, nehézlégzést, hasmenést, komoly bőrirritációt és még halált is. Gyorsan felszívódhat a szembe, az agyvelőbe, a szívbe, és a májba, és ott elraktározódhat, ami hosszú távú károsodáshoz vezethet. Késleltetheti a gyógyulási folyamatot, felnőtteknél szürke hályogot okozhat. A gyerekeknél megakadályozza a szem normális fejlődését, mert a fehérjéket a vegyszer feloldja. Az SLS és ALS károsíthatja a bőr immunrendszerét is azáltal, hogy elkülöníti a rétegeket, és gyulladást okoz. Gyakorta leplezik részben természetes kozmetikumokban azzal a magyarázattal, hogy “kókuszdióból származik”.

Sodium Laureth Sulfate (nátrium laureth szulfát)
A Sodium Laureth Sulfate, a Sodium Lauryl Sulfate alkoholos változata, csak kevésbé irritáló. Komoly kiszáradást okozhat. Samponnal, vagy tisztítószerekben található anyagokkal reakcióba lépve, mindkét anyag rákkeltő nitrátok és dioxidok keletkezéséhez járul hozzá.

Emulgeátorok

A krém víz és olaj keveréke. Mivel e kettő taszítja egymást, kell hozzá némi „ragasztó“, ez az emulgeátor. Az emulgeátor tehát a víz és az olaj tartós keverékét stabilizálja és emulziót képez. A legveszélyesebb kozmetikai emulgeátor a Triethanol amine (TEA) es ennek származékai. Például: TEA-C12-C15 Alkyl Sulfate, TEA-Cocoate, TEA-Hydrolyzed Protein. TEA-Lactate. PEG (polietilénqlükol)/ PEG-származékok.

A PEG (polietilén-glikol) emulgeátorok csoportja ugyancsak gyakori összetevője egyes kozmetikumoknak (tusfürdők, fürdősók, kenőcsök stb.). Amellett, hogy ezek az anyagok potenciálisan rákkeltőek, csökkenthetik a bőr természetes nedvességtartalmát, gyorsítva ezzel az öregedést. Ráadásul könnyen átjárhatóvá teszik a bőrt, megkönnyítve az egyéb káros anyagok bejutását. A PEG-ek és származékai a bőrt áteresztővé és egyben sérülékennyé is teszik a káros anyagokkal szemben. Sérült hámréteg esetén (viszkető vörös foltok, neurodermitisz) kerülni kell a magasabb PEG koncentrációjú (PEG-10 M, PEG-14 M, PEG- 32, PEG-4, PEG-6 Stearate, PEG-7, PEG-8 Esters) kozmetikai készítményeket. Idegen anyagokat vihetnek be a bőrbe (csúsztató hatás).

Propylenglykol (propilénglükol)
Az ásványi olaj alapú kozmetikai termékekben lelhető fel a propilénlgükol. Ezen kívül fék- és hidraulikafolyadékokban található meg, valamint fagyásgátló szerekben. A bőr- és hajápoló termékekben, hidratáló hatása miatt alkalmazzák. A propilénglükol úgy segít megőrizni a bőr nedvesség tartalmát, hogy eltömíti a bőr pórusait megakadályozva ezzel a nedvesség vagy a víz eltávozását. Ez az anyag erősen irritálja a bőrt, és használatával májelégtelenség és vesekárosodás léphet fel.